Elvanse Lisdexamfetamin ADHD Medicin

Elvanse en ny ADHD Medicin som bygger på den gamla välbekanta funktionen hos Dex-Amfetamin det vill säga Metamina.

Elvanse

Elvanse

Det är samma verksamma substans i Metamina som i Elvanse det vill säga Dex-Amfetamin. Skillnaden är egentligen bara den att Elvanse tabletten innehåller Lisdexamfetamin och har en lysin-molekyl fästat på Dex-amfetamin molekylen vilket gör att effekten kommer gradvis allt eftersom lysinet lyfts bort från Dexamfetamin molekylen.

Fördelen med Elvanse kan vara att den får en depot effekt och varar längre och därmed också blir lättare att använda, ungefär som att en del uppfattar Concerta depotkapsel som tas en gång om dagen som mycket bättre än Ritalin snabbverkande som måste tas vid flera tillfällen på grund av halveringstiden på metylfenidat som ren substans är snabbare än för Concerta där depot kapseln ligger och portionerar ut effekten allt eftersom.

En annan fördel är att man inte behöver den speciella licens som gäller för till exempel Metamina d.v.s. Dexamfetamin, vilket i princip bör göra att det går snabbare från att du får ett recept till det att du kan hämta medicinen på apoteket. Det är väl i och för sig mest första gången det kan ta tid att få en licens och det hela brukar gå mycket snabbare när licensen ska förnyas eftersom Läkemedelsverket LVM redan har dina uppgifter och gått igenom dem.
Nackdelen är att Elvanse är dyrt trotts att det i sak inte kommer med något nytt alls annat än ett Depot Metamina i sin molekylära byggsats. Lite mer tycker jag att man kan kräva av ett nytt medel med det priset annat än samma gamla verkningsmekanism som varit känd sedan 1940 och än inte är helt förklarad.

Att många säger att nya preparat är bättre än gamla är inget nytt, det hände med t.ex. Adderall trotts att den innehåller mer L-amfetamin i förhållande till D-amfetamin vilket i princip bör göra medlet mer riskabelt för hjärtat och med en lägre effekt vid ADHD. Men detta kan maskeras med att lägga på en massa andra molekyler till den verksamma substansen, i fallet Adderall så har molekylen kopplats till en rad olika salter och vipps så har vi 3-4 olika molekyler i samma medel som trotts allt bara verkar genom en enda molekyl, vilket är Dex Amfetamin vid ADHD då L-Amfetamin anses vara utan effekt vid ADHD.

Inte så mycket nytt, däremot en dyr vara i dyr designer förpackning enligt designer molekylära principer som snarare har med patent och patenträttigheter att göra än effekt för personen som måste äta dem för att kunna fungera någorlunda normalt.

 

 För mer information om Elvanse klicka på den stora första länken Elvanse

 

Elvanse

Elvanse

21 Jun 2015